torsdag 10 juli 2008

Sverige är fantastiskt men inte så brett!


- Och tur är väl det, vi har nu kommit riktigt långt och har bara en dag kvar till Vänern. Nu är det ankrat i Vassbacken för middag och natthamn. Lite badminton och minigolf har även utövats.

Seglingen till Arkösund gick bra, medvind och frisk vind. Två dagars segling från Bullandö med natthamn i Lindskär utanför Nynäshamn. Mormor och morfar klev på i Arkösund. Vädret i början av kanalresan var dock regnigt, efter en natt i Söderköping, mönstrade de av i Norsholm. Vi fortsatte till Bergs slussar samma dag. Sedan blev det sol igen... Efter Bergs gick vi vidare till Motala som har en trevlig hamn. Korv- och pinnbrödgrillning med potatissallad vid vattnet på utsidan av Motormuséet var en höjdpunkt. Vi skärgårdsmänniskor äter ju gärna på "klipporna". Efter en kanonfin segling över Vättern till Karlsborg gjorde vi idag ett besök på fästningen och gick en guidad äventyrstur som gav både oss och barnen en intressant historielektion.

Att färdas på Göta Kanal är ett bra sätt för oss som vanligen seglar i skärgården att känna lite av "det andra sommarsverige", det på inlandet. Det är makalöst vackert, träden växer lummigt ända ner till kanalens vattenbryn. Fåglar kvittrar, kossor och får som betar och vilar vid strandkanten. Gula rapsfält och sjöar med små sommarstugor. Vid broarna ligger små pittoreska och välskötta brovaktarstugor som för tankarna till hallonsaft och jordgubbstårta. Att då få sitta i sittbrunnen och äta sill med nubbe, det är sommar det!

Det är enklare att slussa nedåt än uppåt sägs det, så vi ser fram emot de 19 nedåtslussar som återstår av de totalt 58 slussarna i Göta Kanal. Men vi vet redan att vi kommer tillbaka.

Väl framme i Vänern planeras segling till Kållandsö där Tora och Mattias kliver ombord med kusinerna, Astrid och Karin. De följer oss till Göteborg och framförallt Liseberg.

PS. Det verkar som Google Maps "cashar" kml-filer och det blir då en viss eftersläpning på uppdateringen av positioner. Position och rutt till Google Earth är dock alltid aktuell. Se länkar till höger. Klicka på vykortet ovan så blir det större.

Inga kommentarer: