onsdag 30 juli 2008

Härlig högsommar

Levande ljus i sittbrunnen, nätterna har blivit mörka, juli är snart slut och vi har kommit till Kristianopel. Filt över benen och musik från campingen ger en skön känsla efter en fin dag. Vad kan då rapporteras sedan förra vykortet, jo...

Ven är en fantastisk ö. Vi hyrde cyklar och tog oss runt ön med två tandemcyklar och en vanlig. Vyerna med åkrar, hav och fyrar är en ovanlig men mycket vacker kombination.

Efter Ven blev nästa destination Köpenhamn, där bjöd familjen Larsson på en fantastisk lunch med traditionella smörrebröd på en genuin restaurang. Emy mönstade av och vi saknar hennes sällskap och fina sjömannaskap. Kvällen i Köpenhamn bjöd på middag i Nyhamn.

Fin segling från Köpenhamn till Falsterbo, därefter en motvind som skulle följa oss ända till Utklippan. Vi gjorde natthamn i Smygehamn, trevlig hamn bortsett från tång och dy som pös upp från botten. Fint rökeri, jazzfestival och besök på Sveriges sydligaste punkt gav ett fint minne från Smygehamn som defintivt ligger "söder om söder".

Skånska kusten bjuder på långa sträckor, runt Sandhammaren verkar det alltid vara bråkig sjö. Vi trotsade dock både motvind och vågor och kom till Simrishamn. En fin liten stad där vi stannade en extra dag för att hyra bil. Per bil besöktes Ale stenar och Kiviks musteri.

Sträckan Simrishamn till Utklippan började bra, så bra det kan börja i motvind under motorgång. Vågorna och vinden ökade dock så vi fick kryssa för att få en bättre gång på båten. Mot slutet mojnade det något och vi kunde gå med motor mot vågorna för att komma till Utklippan i rimlig tid. 17:00 var vi framme och det var väl värt mödan, Utklippan är en vacker plats i Sveriges syd-östliga hörn. Vi grillade och åt mat på klipporna i solnedgången, därefter traditionellt avsnitt av "Morden i Midsomer".

Efter en fin morgon på Utklippan bjöd förmiddagen på stiltje, bad efter båten uppskattades av alla. Runt lunch blåste det upp till 6-7 m/s och för första gången sedan Landsort var det riktig medvind. Sol, genua och härlig sommar tog oss till Kristianopel. En hamn väl värd att besöka, gästgiveriet serverade utsökt aborre med kräftsås.

I morgon fortsätter resan längs Öland, troligen landar vi i Borgholm för att sedan fortsätta mot Kråkelund och farleden längs ostkusten. Alla ombort längtar nu efter en riktig naturhamn.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej pa er!
Fina bilder! Ser somrigt och gott ut! I Paris har vi det svettigt!
Tryggt att veta att ni kan navigera med bra utrustning :)
Lennart