måndag 19 juli 2010

På Lökaön

Taco-middagen på Ängsö var mycket trevlig i solnedgången. Magnus och ungdomarna åkte hem först vid tolvtiden. Innan dess hann vi både diskutera politik och bada i 23-gradigt vatten samt träna diverse konsthopp från båten. Nationalparken bjöd oss en trevlig morgonpromenad över ängarna till den lilla "byn".

Motorn tog oss i motvind till Kyrkogårdsön där Siaröfortet byggdes 1916 till 1928. Vi besökte naturligtvis muséet och gick genom de fuktiga logementen och tittade på kanontornen. Hamnen har både el, dush och toa samt en bastu som kan hyras, dock inget färskvatten. Med boj vid bryggan låg vi bra för natten trots vindar som blåste friskt från alla håll.

För att komma till Paradiset, fladen innanför Finnhamn, räckte det med genua och en slör. Vi hittade en egen klippa som tarvade dubbla spring, i övrigt var fladen mycket välbesökt och i det närmaste full. Det är semester, annat än när Fideli var här med Thomas, Sara och hennes klasskompisar några dagar i början av september för tre år sedan. De hade en utflykt med klassen, den nystartade årskurs 7, till Finnhamn och bodde på vandrarhemmet. Vi seglade dit via Säck kvällen innan och då var Fideli ensam på bryggan på andra sidan fladen. "Minns du den sommarn..."

Idag har vi seglat i frisk vind till Lökaön, vi ligger i Östervik på västra sidan då det lovats väst till sydvästliga vindar ikväll. Efter en eftermiddagslur sågs båten Zamba lägga till på andra sidan, vinden och vår invit fick dem att byta sida till lä. I morgon blir det nya mål.

Inga kommentarer: