torsdag 7 augusti 2008

Dags för summering


Nu är vi på väg mot hemmahamnen Bullandö, det är disigt och regn men fin sydlig vind på 8-10 m/s gör att vi seglar med bra driv i seglen. Just nu 12 m/s och fart runt 8 knop! Ulrika står vid ratten och barnen har somnat igen efter en härlig frukost på Utö med nybakade frallor från bageriet. 20 Nm kvar till Bullandö. Det känns efter 5 veckor som "en vanlig dag på jobbet". En melankolisk känsla infinner sig dock när det är sista dagen på en lång segling. Vi tänker tillbaka på många fina minnen.

Det börjar sålunda bli dags att summera sommarens seglingsäventyr. Vi tycker att resan har levt upp till våra förväntningar. Vädret har varit omväxlande men i huvudsak mycket bra. Vinden önskar vi hade varit mer medvind än motvind, speciellt sträckan Falsterbo till Utklippan. Ibland önskar vi att vi haft mer vind och ibland har det varit lite för mycket. I en perfekt värld så vore det bästa att ha 8 veckor på sig och helt enkelt vänta in rätt vind innan man seglar vidare. Tyvärr blir det vissa dagar mycket motorgång.

Vid hög sjö och motvind begränsas möjligheterna för framförallt barnen att sysselsätta sig. Det har gjort att vi alltid startat relativt tidigt på morgonen och låtit barnen sova tills de vaknat, på så sätt kortas restiden för dem.

Favorithamnarna är Gilleleje, Ven och Utklippan. De trevligaste stoppen var Källö-Knippla och Ängelholm där vi bjöds både på middag och trevligt umgänge. Bästa middagen var restarangen med Smörrebröd tillsammans med Larssons. Sämsta pizzan fick vi i Simrishamn där de hade alldeles för mycket socker i degen. Göta Kanal är den delsträcka som nog är den trevligaste för alla ombord.

För kalenderbitaren kan nämnas att resan tog 34 dagar, total distans blev 960 Nm (178 mil) och en snittfart på ca 5.5 knop (10 km/h). Drygt 60 slussar har passerats. Göta Kanal tog 5 dagar från Arkösund till Sjötorp i Vänern. Sträckan Sjötorp - Trollhättan kan enkelt göras på två dagar, t.ex. med stopp vid Läckö Slott eller Spiken. Till Göteborg tar man sig sedan enkelt på en dag från Trollhättan. Priset för resa på Göta Kanal var 5 000 kr och Göta Älv kostade 775 kr. Vi har legat still över dagen vid fem tillfällen; Göteborg, Källö-Knippla, Ängelholm, Simrishamn och Ringsön där vi var inblåsta. Kanonen på Liseberg åktes fyra gånger av skepparen.

Troligen är man lite knäpp när man under 5 veckors tid går upp mellan kl 7 och 8 varje morgon, seglar eller går för motor 6-8 timmar. Hänger fendrar, förtöjer, kopplar i landström, följer väderprognoser, beslår segel, lagar mat, diskar för hand och fyller på vatten. Det som får försvara galenskaperna är att hela tiden vara nära naturen och havet, anpassa sig efter väder och vind, känna friheten, träffa människor, se nya miljöer och kanske allra viktigast (för skepparen) att "vara i rörelse".

Med detta tackar vi för oss och hoppas att ni också haft en fin sommar.

Hälsningar
Josefin, Sara, Ulrika och Thomas ombord på S/Y Fideli

1 kommentar:

Anonym sa...

Fin sida och väldigt trevlig loggbok...tufft med så långa etapper och så få liggdagar...på den tiden vi seglade med barnen (oftast Umeå - Stockholms skärgård och tillbaka igen) så gjorde vi någon eller några dygnsseglingar när vinden var gynnsam...då gjorde vi ca 120 M och fick tid för kortare turer eller fler liggdagar..
Återigen tevligt att hfått följa er resa
mvh
pelle h